top of page

Traanstrepen bij huisdieren: Voorkomen en behandelen - Handige tips

Bijgewerkt op: 1 nov. 2023

Als je huisdier last heeft van traanstrepen, weet je hoe vervelend het kan zijn om ervan af te komen. Maar wat zijn traanstrepen nu precies en hoe kun je ze voorkomen en behandelen?


Foto van traanstrepen bij een hond

Traanstrepen zijn de roestbruine verkleuring van de haren langs de neus. Deze verkleuring ontstaat door porfyrine, een molecule die ijzer bevat en ontstaat door de afbraak van hemoglobine.


Porfyrine komt niet alleen voor in tranen, maar ook in speeksel en urine. Hierdoor kunnen verkleuringen ook voorkomen op andere delen van het lichaam.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van traanstrepen bij dieren:

 • Een overdreven traanproductie kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van andere oogproblemen, zoals ingegroeide haartjes, allergieën of infecties. Daarom is het belangrijk dat bij (plots) ontstaan van traanstrepen eerst de dierenarts geraadpleegd wordt om medische oorzaken uit te sluiten!

 • Verstopte traanbuisjes door ingedroogd materiaal of anatomische afwijkingen

 • Wisselen van de tanden bij puppy's door verhoogde druk op de traanbuisjes. Dit verdwijnt dan ook nadat de tandjes gewisseld zijn.

 • Genetische aanleg: Bij sommige rassen, zoals Poedels, Shih Tzu's, Maltezers en kortsnuitige rassen, komt het vaker voor dat ze last hebben van traanstrepen

 • Te grote ijzerinname via voeding of drinkwater, bijvoorbeeld door rood vlees en kraanwater

 • Kleurstoffen worden soms aan hondenvoer en snacks toegevoegd om het geheel er aantrekkelijk uit te laten zien, maar sommige honden reageren hier lichamelijk op met traanstrepen als gevolg.

Maar hoe kan je de kans op het ontstaan van traanstrepen beperken?


Hoewel er geen wondermiddelen bestaan om traanstrepen te voorkomen of weg te krijgen, maar met behulp van onderstaande tips kan je wel degelijk een verschil maken.:

 • Een gezond dieet en schoon drinkwater zijn belangrijk, omdat een overdreven ijzerinname bijvoorbeeld kan zorgen voor meer verkleuring. Vervang het drinkwater en maak de bak regelmatig schoon. Een tip die wel eens kan helpen is overschakelen naar bronwater in plaats van kraanwater. Kies ook voor natuurlijke voeding zonder toegevoegde chemische kleur- en smaakstoffen en een hypoallergene brok bij allergieën.

 • Gebruik ook roestvrijstalen of keramieken voer- en drinkbakken, omdat sommige dieren allergisch kunnen reageren op andere materialen. Ook kunnen bij plastic bakken bacteriën blijven plakken in de kleine groefjes.

 • Houd de ogen en de regio rondom de ogen schoon en vrij van ingedroogde uitvloei, bijvoorbeeld met een oogreiniger zoals Maxani Eye discharge remover. De uitvloei kan bacteriën en gisten aantrekken die infecties kunnen veroorzaken. Doe dit daarom elke dag of bij erge gevallen zelfs 2x per dag.

 • Bij een diepere bruinverkleuring kan een gist- of bacteriële infectie de oorzaak zijn. De oplossing is dan een waskuur met ontsmettende shampoo zoals Douxo Pyo S3 (ook verkrijgbaar in handige pads: Douxo S3 Pyo Pads) Dit doe je de eerste week om de dag, de 2de week 2x per week en daarna om de week.

 • Colloïdaal zilver, ook wel zilverwater genoemd, is een natuurlijk antibioticum en werkt tegen bacteriën, schimmels, virusjes en parasieten en is geschikt voor het ondersteunen van schone ogen, oren en huidproblemen bij je hond. Colloïdaal zilver kan zowel oraal worden toegediend als op wondjes worden aangebracht, maar het kan ook worden gebruikt voor het reinigen van de ogen. Doordat de zilverdeeltjes niet irriteren of prikken, kun je colloïdaal zilver direct in de ogen van je hond druppelen om ontstoken ogen te behandelen. Wil je de viezigheid bij de ogen van je hond wegkrijgen en zo de traanstrepen verminderen? Doe dan een beetje zilverwater op een wattenschijfje en reinig de ogen van je hond voorzichtig.

 • Ook het kort houden van de haren rondom de ogen kan helpen om irritatie te voorkomen. Vaste klanten mogen gratis de oogjes laten bijwerken tussen trimbeurten door.

 • Wanneer een medische oorzaak van traanstrepen is uitgesloten door de dierenarts, kan je gebruik maken van het voedingssupplement Maxani Traanstreep. Dit supplement is geschikt voor honden, katten en konijnen en dient als kuur oraal te worden gegeven.

Hopelijk helpen deze tips om traanstrepen bij jouw dier te voorkomen of te verminderen. Vergeet niet om altijd contact op te nemen met de dierenarts als je twijfelt of vragen hebt over de gezondheid van jouw dier.


Veel liefs,

Melissa van Planet Pooch


disclaimer: Ik ben geen dierenarts en bij enige twijfel over de oorzaak van de traanstrepen, raad ik steeds aan om eerst de dierenarts te raadplegen!

420 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page